درک نقش آهن در بدن

video-preview

حدود 70 درصد آهن موجود در بدن شما را می توان در گلبول های قرمز خون به نام هموگلوبین یافت. آهن در ساخت هموگلوبین، پروتئین موجود در گلبول های قرمز ضروری است. این گلبول های قرمز به حمل اکسیژن در سراسر بدن کمک می کنند. شش درصد آهن را می‌توان در سایر پروتئین‌های ضروری نیز یافت و ۲۵ درصد دیگر در پروتئین خون به نام فریتین در بدن ذخیره می‌شود. آهن همچنین برای عملکرد کامل سیستم ایمنی حیاتی است. اگر سطح آهن شما خیلی بالا یا خیلی کم باشد، می تواند باعث مشکلات سلامتی جدی شود.

فریتین چیست؟

فریتین پروتئینی در بدن است که آهن را ذخیره کرده و در صورت نیاز آزاد می کند. آزمایش فریتین می تواند تعیین کند که بدن شما چقدر آهن ذخیره کرده است. به طور متوسط، مردان بالغ حدود 1000 میلی گرم آهن ذخیره شده دارند (برای حدود سه سال کافی است) و زنان بالغ حدود 300 میلی گرم (برای حدود شش ماه کافی است). هنگامی که مصرف آهن به طور مزمن کم باشد، این ذخایر ممکن است تخلیه شوند و در نتیجه سطح فریتین کمتر از حد طبیعی و هموگلوبین کاهش می یابد

عملکرد آهن در بدن

وقتی غذای حاوی آهن می خورید، این ماده معدنی از دستگاه گوارش شما عبور می کند، از آنجا، آهن, هموگلوبین را در گلبول های قرمز شما ایجاد می کند. این پروتئین مهم اکسیژن را در سراسر بدن شما حمل می کند. هر بار که نفس می‌کشید، هموگلوبین اکسیژن را از ریه‌های شما می‌گیرد و آن را به هر جایی که بدن شما نیاز دارد منتقل می‌کند. اگر اندام های شما اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت نکنند، ممکن است احساس خستگی، ضعف و تنگی نفس در شما ایجاد کند. اما این تمام کاری نیست که آهن انجام می دهد, نقش مهمی در نحوه ایجاد و گسترش سلول های ایمنی بدن شما دارد, همچنین تیروئید شما را در بهترین حالت خود نگه می دارد.  بنابراین اگر سطح آهن شما کم باشد، ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به بیماری های عفونی و یا تیروئید باشید.

چه میزان آهن برای بدن کافی است؟

میزان آهن مورد نیاز شما در روز به چند چیز بستگی دارد که برای هر فرد منحصر به فرد است، مانند سن شما یا باردار بودن یا شیردهی. بنابراین بهتر است از پزشک خود بپرسید که چه مقدار آهن باید در روز دریافت کنید.

کمبود آهن

آهن در بدن ساخته نمی شود و باید از آنچه می خورید جذب شود، بنابراین اگر سطح آهن بدن شما کم است، سعی کنید از غذاهای غنی از آهن استفاده کنید. دو نوع آهن در غذاها وجود دارد: آهن هِم و آهن غیر هم. آهن هِم در گوشت قرمز, ماهی, جگر و مرغ یافت می شود و به راحتی جذب بدن می شود. آهن غیر هِم به راحتی توسط بدن شما جذب نمی شود، اما همچنان منبع خوبی از آهن است و اگر گوشت نمی خورید، ضروری است. غذاهایی که سرشار از این نوع آهن هستند عبارتند از سبزیجات، غلات صبحانه غنی شده با آهن، نان ، لوبیا، میوه های خشک و تخم مرغ.

چگونه سطح آهن بدن بررسی می شود؟

پزشک شما معمولاً با بررسی سطح هموگلوبین شما شروع می کند. سطح خوب هموگلوبین نشان می دهد که آهن کافی در خون خود دارید. سطح طبیعی هموگلوبین به طور کلی عبارتند از: زنان: 12.1 تا 15.1 -  مردان: 13.8 تا 17.2 .

پزشک همچنین ممکن است ترکیب خاصی از آزمایش‌های آهن از جمله سطح آهن، ظرفیت اتصال آهن و آزمایش فریتین را برای بررسی وضعیت آهن بدن شما انجام دهد. به طور کلی، این نتایج آزمایش بر حسب میکروگرم در لیتر است. سطوح نرمال فریتین عبارتند از: زنان: 11 تا 307 -  مردان: 24 تا 336 .

علائم کم خونی فقر آهن

  • خستگی
  • ضربان قلب نامنظم 
  • درد قفسه سینه
  • سرگیجه
  • دست و پاهای سرد
  • سردرد
  • تنگی نفس

کم خونی ناشی از فقر آهن قابل درمان است. بسته به علت و توصیه های پزشک، می توانید آهن خود را با غذاها، مکمل ها یا داروهای غنی از آهن افزایش دهید. اما عدم درمان آن می تواند منجر به بروز عوارض و حتی مرگ شود. در اینجا به هشت مشکل کم خونی ناشی از فقر آهن می پردازیم.

خستگی . همانطور که از نام آن پیداست، کم خونی ناشی از فقر آهن زمانی اتفاق می افتد که آهن شما خیلی کم باشد. آهن به ساخت هموگلوبین کمک می کند، ماده ای در گلبول های قرمز خون که به آن ها اجازه می دهد اکسیژن را در سراسر بدن شما حمل کنند. وقتی آهن کافی نداشته باشید، هموگلوبین کافی برای انجام این کار مهم را نخواهید داشت. اگر اکسیژن نتواند به بقیه بدن شما برسد، ممکن است در نتیجه احساس خستگی و تنگی نفس کنید.

سردرد . کم خونی میزان اکسیژنی که به مغز شما می رسد را کاهش می دهد. این می تواند باعث تورم شریان های این ناحیه شود که منجر به سردرد می شود. کم خونی ناشی از فقر آهن نیز ممکن است باعث میگرن در زنان شود. این می تواند به این دلیل باشد که آهن به ثابت نگه داشتن سطوح مواد شیمیایی مغز مانند سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین کمک می کند. زمانی که آهن کم باشد، این هورمون ها می توانند نوسان داشته باشند و باعث سردرد میگرنی شوند.

مشکلات قلبی . کم خونی درمان نشده می تواند باعث ضربان قلب سریع یا نامنظم شود. همچنین استرس زیادی به قلب شما وارد می کند. کم خونی تعداد گلبول های قرمز شما را کاهش می دهد. وقتی گلبول های قرمز کافی ندارید، قلب شما باید خون بیشتری را پمپاژ کند تا مطمئن شود که اکسیژن کافی به همه اندام های شما می رسد. این کار اضافی می تواند به قلب شما آسیب برساند و منجر به بزرگ شدن قلب یا نارسایی قلبی شود.

پیکا  . این یک اختلال است که شامل خوردن چیزهایی است که غذا نیستند، مانند مو، کثیفی، و تراشه های رنگ. افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن ممکن است هوس کنند و برخی از این اقلام غیر خوراکی و همچنین یخ را بجوند. مشخص نیست چرا، اگرچه یک نظریه این است که به افراد مبتلا به این بیماری کمک می کند هوشیار باشند. در هر صورت، این نشانه ای است که بدن شما فاقد مواد مغذی است و سعی در جبران آن دارد.

عوارض بارداری . کم خونی فقر آهن در دوران بارداری بسیار شایع است. برخی از مطالعات نشان می دهد که تقریبا نیمی از افراد باردار را تحت تاثیر قرار می دهد. در دوران بارداری، حجم خون شما افزایش می‌یابد، به این معنی که بدن شما به آهن بیشتری نیاز دارد - نه فقط برای شما، بلکه برای تامین اکسیژن به نوزادتان. اگر آهن کافی ذخیره نشده باشد، ممکن است به کم خونی ناشی از فقر آهن مبتلا شوید. این می تواند هم برای شما و هم برای کودکتان خطرناک باشد. اگر باردار هستید، این وضعیت می تواند باعث شود:

  • خستگی
  • تنگی نفس
  • تپش قلب
  • سرگیجه
  • مشکل در تفکر و تمرکز
  • افسردگی پس از زایمان
  • کاهش تولید شیر مادر پس از زایمان

کم خونی فقر آهن نیز می تواند برای کودک شما خطرناک باشد و منجر به موارد زیر شود:

  • زایمان زودرس
  • وزن کم هنگام تولد
  • افزایش خطر مرگ بلافاصله قبل یا بعد از تولد

از آنجایی که کم خونی درمان نشده می تواند عوارض جدی داشته باشد، بهتر است در دوران بارداری آن را بررسی کنید، حتی اگر علائمی نداشته باشید.

تاخیر در رشد . نوزادان نارس و نوزادان با وزن کم هنگام تولد بیشتر در معرض خطر هستند، زیرا آهن در بدن آنها ذخیره شده است. اما هر کودک خردسالی در صورت داشتن برخی از عوامل خطر زیر در معرض خطر است:

  • تغذیه نامناسب
  • بیش از حد شیر گاو بنوشید
  • شیر خشک کم آهن بنوشید
  • بعد از 4 تا 6 ماهگی بدون مصرف غذاهای غنی از آهن با شیر مادر تغذیه شوند

کم خونی می تواند باعث تاخیر در رشد، مانند دیر راه رفتن و صحبت کردن، و مشکلات رفتاری، مانند مشکل در تعامل با دیگران و تمرکز بر وظایف شود. همچنین احتمال ابتلای کودک به ناتوانی ذهنی خفیف یا متوسط ​​را افزایش می دهد.

اختلال در سیستم ایمنی . آهن به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند تا بتواند با بیماری هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا مقابله کند. در واقع، سلول های ایمنی بسیار مهم به نام سلول های T به مقادیر زیادی آهن برای کمک به مبارزه با عفونت ها نیاز دارند. اگر آهن کم باشد، سلول های T شما نمی توانند کار خود را انجام دهند. تحقیقات نشان می دهد که اگر هنگام دریافت واکسن آهن کم داشته باشید، بدن شما نمی تواند پاسخ ایمنی به آن ایجاد کند. این باعث می شود واکسن اثربخشی کمتری داشته باشد و مبارزه با بیماری هایی مانند COVID-19 را برای شما سخت تر می کند.

اگر علائم مکرر کمبود آهن مانند خستگی، ضربان قلب نامنظم، پوست رنگ پریده، تنگی نفس، درد قفسه سینه، سرگیجه، سردی دست و پا یا سردرد را دارید، با پزشک خود در مورد غربالگری کم خونی ناشی از فقر آهن صحبت کنید.

اشتراک گذاری